ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ

τμήμα Πληροφορικής – Σχολή Θετικών Επιστημών – ΑΠΘ

Ε/ΣΤ Μ13 Φύλλο Εργασίας

Στόχοι:
Τι είναι και τι κάνει το φύλλο εργασίας;
Μαθαίνουμε τις έννοιες κελί, διεύθυνση κελιού, τιμή κελιού, γραμμή και στήλη.

Ορισμοί

Τι είναι το Excel;

Το Excel είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων που μπορεί να κάνει πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί μια βάση δεδομένων, να κάνει γραφήματα, να επεξεργαστεί κείμενο κ.ά.

Κάθε υπολογιστικό φύλλο αποτελείται από τα λεγόμενα κελιά (cells), στα οποία μπορούμε να γράψουμε δεδομένα, όπως αριθμούς, κείμενο, μαθηματικούς τύπους και συναρτήσεις.

Οι μαθηματικοί τύποι μπορεί να είναι απλές μαθηματικές πράξεις (π.χ. πρόσθεση δύο αριθμών) και αρχίζουν πάντα με το σύμβολο = .

Οι συναρτήσεις αρχίζουν και αυτές με το σύμβολο = . Η συνάρτηση έχει ένα όνομα, δέχεται ένα ή περισσότερα ορίσματα και επιστρέφει μια τιμή στο κελί που είναι γραμμένη. Η συνάρτηση SUM() υπολογίζει το άθροισμα αριθμών, η AVERAGE() υπολογίζει τον μέσο όρο αριθμών, η ΜΑΧ() βρίσκει τον μεγαλύτερο αριθμό και η ΜΙΝ() βρίσκει τον μικρότερο αριθμό.

Τα γραφήματα βοηθούν στην εύκολη κατανόηση της αριθμητικής πληροφορίας που περιέχει ένα φύλλο Excel. Υπάρχουν διάφορα γραφήματα για διαφορετικούς σκοπούς. Μερικά από αυτά είναι οι στήλες, οι ράβδοι, η πίτα και η γραμμή.

Δραστηριότητες Ε΄:
1.
2.

Δραστηριότητες ΣΤ΄:
1.
2.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: