ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ

τμήμα Πληροφορικής – Σχολή Θετικών Επιστημών – ΑΠΘ

Ειδικά Θέματα

Αποτέλεσμα εικόνας για under construction

Πως να αγοράσω έναν υπολογιστή κομμάτι-κομμάτι και να τον συναρμολογήσω.

Πως να αντιγράψω ένα CD ή DVD.

Πως να (ανα)διαμορφώσω (format) το σκληρό δίσκο του υ/η μου.

Πως να εγκαταστήσω ένα λειτουργικό σύστημα στον υ/η μου.

Πως να κάνω (απ)εγκατάσταση ένα πρόγραμμα στον η/υ.

Πως να αφαιρέσω ενοχλητικά προγράμματα από το trace της βασικής γραμμής των Windows.

Πως να κατεβάσω μια εφαρμογή από το διαδίκτυο.

Πως να κατασκευάσω μια ιστοσελίδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πως να αγοράσω έναν υπολογιστή κομμάτι-κομμάτι και να τον συναρμολογήσω.

Τα εξαρτήματα που θα χρειαστείς (μπορείς να τα αγοράσεις και από το διαδίκτυο):

Κεντρική Μονάδα:

 1. Κουτί (πύργος ή σασί ή rack)
 2. Μητρική πλακέτα. Τι να υποστηρίζει:
  • θέση για έναν επεξεργαστή (προσοχή στη συμβατότητα με τον επεξεργαστή)
  • κάρτα γραφικών με HDMI υποδοχή
  • κάρτα ήχου
  • κάρτα δικτύου
  • αν έχετε απαιτήσεις σε κάτι από τα παραπάνω τότε φροντίστε να υποστηρίζει θύρες επέκτασης για μελλοντική προσθήκη ισχυρότερων καρτών.
 3. Επεξεργαστή συμβατό με τη μητρική πλακέτα. Μαζί με τον επεξεργαστή θα σας δώσουν και την ψύκτρα (ίσως και μια κόλλα, διαφορετικά δε θα χρειάζεται).
 4. Μνήμη RAM (θα σας προτείνουν από το μαγαζί).
 5. Τροφοδοτικό >450 Watt.
 6. Σκληρό δίσκο.

Περιφερειακές Συσκευές:

 • Οθόνη
 • Ποντίκι
 • Πληκτρολόγιο
 • Εκτυπωτή: inkjet ή laser
 • Σαρωτή
 • Έναντι των παραπάνω 2 ένα πολυμηχάνημα
 • Μικρόφωνο+ακουστικά
 • Κάμερα

Για τη συναρμολόγηση των παραπάνω δεν υπάρχει πλέον ιδιαίτερη δυσκολία αρκεί να μεταχειριστείτε απαλά τα εξαρτήματα. Ωστόσο τα βήματα είναι:

 1. Αφού έχετε αγοράσει όλα τα παραπάνω, τα ξετυλίγετε.
 2. Εφαρμόστε το τροφοδοτικό επάνω στο σασί (βίδωμα).
 3. Εφαρμόστε τη μητρική επάνω στο σασί (βίδωμα ή κούμπωμα).
 4. Εφαρμόστε τον επεξεργαστή επάνω στη μητρική στη θέση Socket (κούμπωμα-προσοχή είναι ευαίσθητο, εδώ συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο ή και το ακόλουθο βίντεο: …………….).
 5. Εφαρμόστε την ψίκτρα επάνω στον επεξεργαστή (κούμπωμα ή κόλλημα με ειδική κόλλα ή αυτοκόλλητο).
 6. Εφαρμόστε τις μνήμες RAM επάνω στη μητρική.
 7. Εφαρμόζουμε το σκληρό δίσκο (βίδωμα).
 8. Συνδέστε το σκληρό δίσκο επάνω στη μητρική σε μία θέση SATA. Συνήθως έχει >2 αλλά εσύ βάλετε το στην πρώτη διότι μπορεί αργότερα να προσθέσεις και άλλους σκληρούς δίσκους ή DVD-ROM οδηγούς.
 9. Εφαρμόστε τυχών κάρτες επέκτασης επάνω στη μητρική (κούμπωμα επάνω στις θύρες και ίσως βίδωμα στις εξόδους στο πίσω μέρος του σασί).
 10. Συνδέστε τα καλώδια των κουμπιών του σασί επάνω στη μητρική (εδώ συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο ή και το ακόλουθο βίντεο: …………….)
 11. Συνδέστε τα καλώδια του τροφοδοτικού επάνω στη μητρική (εδώ συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο ή και το ακόλουθο βίντεο: …………….). Συγκεκριμένα δίνεις τροφοδοσία στη μητρική (2 καλώδια: ένα φαρδύ και ένα τετραγωνισμένο. Το 2ο ενδέχεται να μη χρειάζεται) και το σκληρό δίσκο. Σε γενικές γραμμές κάπως έτσι είναι, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν ορισμένες μικροδιαφορές που θα τις αντιληφθείτε είτε από το εγχειρίδιο είτε κατά την προσπάθεια σύνδεσης.
 12. Κλείνουμε το καπάκι και το κουτί είναι έτοιμο!!!

 

Tο ακόλουθο βίντεο κατατοπίζει σε γενικές γραμμές όμως ενδέχεται να αλλαχτεί σύντομα ώστε να μπει καλύτερο.

 

 

 

 

 

 

 

Πως να αντιγράψω ένα CD ή DVD.

Για να μπορέσετε να αντιγράψετε ένα ή περρισότερα αρχεία σε ένα άδειο CD/DVD θα πρέπει να δημιουργήσετε πρώτα ένα εικονικό αρχείο (image file). Τα εικονικά αρχεία εμπεριέχουν όλα τα αρχεία προς αντιγραφή. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικά προγράμμτα που αναλαμβάνουν και την εγγραφή. Μόλις ολοκληρωθεί η δημιουργία του εικονικού αρχείου (αρχεία μορφής .iso .img κ.α.) τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην εγγραφή. Πριν την έναρξη της εγγραφής θα ερωτηθείτε εαν θέλετε στο τέλος της εγγραφής να «κλείσει» (δλδ να οριστικοποιηθεί ώστε να ΜΗ δέχεται τη προσθήκη νέων αρχείων μέσω εγγραφής) ή όχι το CD/DVD.

 

Πως να (ανα)διαμορφώσω (format) το σκληρό δίσκο του υ/η μου.

Η διαμόρφωση του σκληρού δίσκου είναι μια διαδικασία βασική και απαραίτητη πριν την εγκατάσταση ενός νέου Λειτουργικού Συστήματος Λ.Σ.

Ο σκληρός δίσκος είναι ένα αποθηκευτικό μέσο που χωρίζεται εσωτερικά σε ένα ή περισσότερα μέρη (partitions). Το πρώτο μέρος συνήθως έχει τον τίτλο/οδηγό C: και οι υπόλοιποι εφόσον υπάρχουν έχουν τους τίτλους D: , E: , F: , G: κτλ. Σε ένα από αυτά και συνήθως στο πρώτο μέρος γίνεται η εγκατάσταση του Λ.Σ. που επιθυμούμε. Τα υπόλοιπα μέρη μπορεί να τα χρησιμοποιούμε για βοηθητικούς σκοπούς, χωρίς αυτό να είναι αναγκαίο.

Κατά τη διαμόρφωση του σκληρού δίσκου όλα τα μέρη διαγράφονται. Αυτό μπορεί να γίνει με κάποιο ειδικό πρόγραμμα που μπορεί να τρέχει εξωτερικά από κάποιο CD, DVD, USB Stick ή και με άλλους τρόπους. Συνήθως τα CD που φέρουν το Λ.Σ. που θέλουμε να εγκαταστήσουμε διαθέτουν και τέτοιου είδους βοηθητικά προγράμματα.

 

 

 

Πως να εγκαταστήσω ένα λειτουργικό σύστημα στον υ/η μου.

 

 

 

 

Πως να κάνω (απ)εγκατάσταση ένα πρόγραμμα στον η/υ.

Η εγκατάσταση και η απεγκατάσταση ενός προγράμματος συνήθως γίνεται από τον πίνακα ελέγχου του λειτουργικού συστήματος που έχετε. Μερικά προγράμματα ενδέχεται να απαιτούν και σύνδεση με το διαδίκτυο εκείνη την ώρα.

Ενδέχεται να υπάρχει και εγκατεστημένο πρόγραμμα που αναλαμβάνει αυτόματα αυτές τις λειτουργίες το οποίο «μπήκε» κατά την εγκατάσταση του σχετικού προγράμματος.

 

 

Πως να αφαιρέσω ενοχλητικά προγράμματα από το trace της βασικής γραμμής των Windows.

Πηγαίνετε στο κουμπί έναρξη ή ψάξτε στη βασική γραμμή που φέρει αυτό το κουμπί και βρείτε κ κλικάρετε την επιλογή αναζήτηση. Έπειτα γράψτε msconfig και Enter. Αμέσως θα εμφανιστεί το παράθυρο που ρυθμίζει τις εφαρμογές που τρέχουν παρά τη θέλησή σας μόλις ανοίξετε τον η/υ.

 

 

 

Πως να κατεβάσω μια εφαρμογή από το διαδίκτυο.

Πρώτα κατεβάζουμε το ή τα αρχείο εγκατάστασης και έπειτα το εκτελούμε ώστε να πάει και να γίνει αυτόματα η εγκατάσταση στο σκληρό δίσκο στον τομέα όπου έχουμε και το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο.

 

 

 

Πως να κατασκευάσω μια ιστοσελίδα.

Ένας υπέροχος οδηγός είναι από μόνος του το wordpress.com.

 

 

 

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: